Sök
  • Karin Waldén

Nästan var tredje svensk planerar för en laddbar bil vid nästa bilbyte

Uppdaterad: apr 16

Under år 2020 kommer de flesta etablerade biltillverkarna ha minst en ren elbil och en laddhybrid i sitt sortiment. I Sverige i år finns det fler än 100 olika laddningsbara modeller att välja mellan. Och fler är på väg. Detta är glädjande för de 30% av Sveriges befolkning som planerar för en bil med sladd, enligt en ny undersökning. Undersökningen gjordes av Sifo på uppdrag av Expressen under februari. I Småland är man mest positiv till att välja en laddbar bil. 38 % av de tillfrågade smålänningarna uppger att de är sugna på en bil med sladd. Detta står i kontrast mot norra Mellansverige, där endast 17 % uppger att nästa bil kommer att vara laddbar.


I grafen nedan visas hur utbudet av elbilar och laddhybrider kommer att utvecklas till nästa år. Under 2021 beräknas utbudet mer än fördubblas jämfört med slutet på 2019. Då kan det finnas mellan 200 och 300 modeller att välja mellan, kanske finns det då en laddbar modell för varje behov?


Den som är intresserad av detaljerna om biltillverkarnas planer fram till 2025 kan rekommenderas läsa rapporten från EU:s myndighet för transport och miljö (Transport and Environment, Carmakers´ electric car plans across Europe 2019-2025).0 visningar

©2020 by Turn Electric Advisory Nordic AB.